postfix-users October 2010 archive
Main Archive Page > Month Archives  > postfix-users archives
postfix-users: Re: postfix not delivering all by itself (revised

Re: postfix not delivering all by itself (revised question)

From: Noel Jones <njones_at_nospam>
Date: Fri Oct 22 2010 - 22:06:52 GMT
To: postfix-users@postfix.org

On 10/22/2010 4:42 PM, Jay G. Scott wrote:
>
> a while back i posted to the effect that i couldn't get postfix to deliver
> mail all by itself.
>
> it was pointed out that because i had two versions of postfix installed
> that i was doing a bad thing. you're right. i've fixed that.
> i have ONE version of postfix installed. i compiled 2.7.1 from source.
> the OS is redhat enterprise. the MTA is properly set up in
> /etc/alternatives.
>
> mail is getting delivered from my test machine (j6).
>
> the MX records from inside the firewall will list ns5 as the lowest
> cost MTA.
>
> the problem:
> i contend that (and i'm wrong, but don't know why) j6 should relay
> this mail directly to vme.arlut.utexas.edu. instead, ns5 is
> getting involved. what am i doing wrong?
> -----------------------------------------------------------------------------
> here's the headers from a test email:
> From root@arlut.utexas.edu Fri Oct 22 16:22:47 2010
> Return-Path:<root@arlut.utexas.edu>
> X-Original-To: gl@vme.arlut.utexas.edu
> Delivered-To: gl@vme.arlut.utexas.edu
> Received: from ns5.arlut.utexas.edu (nis1.arlut.utexas.edu [10.4.1.6])
> by fs1.arlut.utexas.edu (Postfix) with ESMTP id 80D96417B5
> for<gl@vme.arlut.utexas.edu>; Fri, 22 Oct 2010 16:22:47 -0500 (CDT)
> Received: from j6.arlut.utexas.edu (j6.arlut.utexas.edu [10.3.16.13])
> by ns5.arlut.utexas.edu (8.13.8/8.13.8) with ESMTP id o9MLMlCq032303
> for<gl@arlut.utexas.edu>; Fri, 22 Oct 2010 16:22:47 -0500
> Received: from j6.arlut.utexas.edu (localhost.arlut.utexas.edu [127.0.0.1])
> by localhost (Postfix) with SMTP id 1427913A301
> for<gl@arlut.utexas.edu>; Fri, 22 Oct 2010 16:22:47 -0500 (CDT)
> Received: by j6.arlut.utexas.edu (Postfix, from userid 0)
> id E1C7A138E28; Fri, 22 Oct 2010 16:22:46 -0500 (CDT)
> To: gl@arlut.utexas.edu
> Subject: test 10
>
> (trimmed for bandwidth.)
>
> -----------------------------------------------------------------------------
> main.cf, trimmed for bandwidth.
> myhostname = j6.arlut.utexas.edu
> mydomain = arlut.utexas.edu
> myorigin = $mydomain
>
> inet_interfaces = all
>
> mydestination =
> local_recipient_maps =
> local_transport = error:local mail delivery is disabled
> unknown_local_recipient_reject_code = 550
>
> relay_domains = [ws.arlut.utexas.edu]
> [sisl-list.arlut.utexas.edu]
> [spd.arlut.utexas.edu]
> [lists.arlut.utexas.edu]
> [seaturtle.arlut.utexas.edu]
> [arlex.arlut.utexas.edu]
> [arlmail.arlut.utexas.edu]
> [tools.arlut.utexas.edu]
> [vme.arlut.utexas.edu]

Domains listed in relay_domains should not be enclosed in
brackets.
http://www.postfix.org/postconf.5.html#relay_domains

>
> relayhost = ns4.arlut.utexas.edu

The target relayhost likely needs to be enclosed in brackets.
http://www.postfix.org/postconf.5.html#relayhost

If that doesn't help, send "postconf -n" output and unedited
postfix logging.

    -- Noel Jones

>
> relay_recipient_maps = hash:/etc/postfix/pfknown_users
> smtp_generic_maps = hash:/etc/postfix/pfgenerics
> alias_maps = hash:/etc/postfix/pfmalias
> transport_maps = hash:/etc/postfix/pftransport
>
> -----------------------------------------------------------------------------
> here are those four files:
> pfknown_users
> gl OK
> pfgenerics
> gl: gl@arlut.utexas.edu.
> pfmalias
> gl: gl@vme.arlut.utexas.edu
> pftransport
> vme.arlut.utexas.edu smtp:[vme.arlut.utexas.edu]
>
> postconf ... shows that postfix is running w/ the values i put in,
> and i've done the postmap or postalias as appropriate on these 4 files.
> -----------------------------------------------------------------------------
>